Tóth Gábor
| személyes | napló | zenesarok | hangszereim | zenekaraim | kritikáim | fórum | Diablo | Nekropédia |


A CSONTMÁGUS

Erejét a csontvarázslatok adják. A monsztereket rokkantja, illetve agyaggólemmel lassítja.


< < < Diablo-s sarok

O O A nekromanta

O O Runolás

O O Csontváz idéző

O O Bonemancer

O O Poisoner

O O Reviver

O O Vérgólem-idéző

O O Hibrid nekró

O O Telemancer

O O Harcos nekró

O O Hardcore nekró I.

O O Hardcore nekró II.

O O Szerzők

Bonemancer

Patch 1.10.
Patch 1.11.

PvM:+++++
PvP:+++++

Kevesebben játszanak mostanság bonemancerrel, mint anno 1.10 alatt, ennek egyértelmű oka a "Marrowalk bug" megszüntetése az 1.11 patch-ben. Véleményünk szerint azonban a sebzés kiherélését kellően ellensúlyozza a BP használatának lehetősége. Két buildet ismertetnénk most, egy olcsóbb és egy drágább fajtát.

Teeth: 20
Bone Spear: 20
Bone Prison: 20
Decrepify: 1
Összes átok: 1
Summoning Skills: 1
Bone Spirit: 20
Bone Wall: 20


Felvetődik a kérdés, hogy ha már bonemancer, akkor miért nem maxoljuk ki az összes synergy-jét a sebző skilleknek. Nos, ha ezt tennénk, akkor valóban megnőne a sebzésünk, de hamar észrevennénk, hogy ebben az esetben csak PvP-ben lehetünk hatékonyak. Mellőzni az összes átkot és idézést nagy luxus lenne PvM-ben, lassabb haladással és nagyobb halandósággal fizetnénk érte. Természetesen igény szerint kombinálható a két dolog, de vegyük figyelembe, hogy az a pár pont, amit a Spiritre rakunk, nem növeli meg jelentősen a sebzésünket, és jól használható átkokat vagy idézéseket veszítünk el miatta.

Másik fontos kérdés, hogy miért Spear, miért nem Spirit?
Szerintem azért érdemes inkább Spear-t fejleszteni, mert bár kisebb a sebzése, de jóval kisebb a manaigénye, és a piercing attack miatt elég 1 szörnyet kinyírni ahhoz, hogy a AD-CE kombó villámgyorsan ledaráljon mindenkit a képernyőn (lásd: játékstratégia). Spirit esetében legalább két szörnyet kell legyalázni, ami óriási manapocsékolás. A Spirit célkövető ugyan, de ennek nincs gyakorlati haszna (esetleg boss ölésekor, ha nem akarunk vele szemtől szemben vagizni - a szerk.), hiszen elég egy BP, vagy a meglévő revived-gólem-csicsó, és már a spear is mindig talál (hiszen a monszta egy helyben áll).És nem utolsó sorban 1 egész skillpontot megspórolunk, ha Speart fejlesztünk spirit helyett.:)

A CE-re bőven elég az 1 pont, cuccokkal úgyis 10-15 slvl lesz.

BW-t előreláthatólag soha nem fogunk használni, csak azért kell maxolni, mert mind a Spear, mind a BA kap synergy-t tőle. Így elég 1 pont a BA-ra, és mégis ~800 damage-t felfog majd, amit ugye nem kell tovább magyaráznom.

Most, hogy 1.11 alatt aránylag olcsón lehet torch-ot szerezni, egy necro-nak tényleg semmit nem kell tennie az str-re, mégis minden választott cuccot elbír majd (anni persze előny). Nrg szintén nem igényel egyetlen pontot sem, az elején kissé zavaró lesz, hogy gyorsan fogy a mana, de később a szintlépések és a cuccok bőven elegendő manát biztosítanak majd.
Dexterity: sokan esküsznek Homunculus-ra, amit max. block-kal használnak. Nálam nem vált be, az alábbiak miatt: Próbaképpen használtam egy teleamuval, 125 fcr-el. Összehasonlításképpen a nl (non-ladder) necromat használtam, full szerkóban (drágábbik build, lásd alább), block nélkül. Az eredmény: a block nélküli kari ugye ugyanolyan gyorsan telezik, és nincs gond, ha mondjuk 20 fana aurás berserker doll csoport kellős közepébe érkezik, mert MEGÜTIK!!! Ennek nagyrészét a BA elnyeli, a többi sebez, de fhr 86%, és így pillanatnyi kiesés nélkül (kissé vértől csöpögve bár) már tova is telézik a necro, max. iszok 1 potit... Ugyanez a block necro esetében: tele bele a dollok közé, azok ütnek, én blokkolok, és emiatt nem tudok tovatelezni... rejuvok ezerrel, mert jóval kevesebb hp-m van a sok dex. miatt, aztán pánik-esc...Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minél kevesebb a block, annál jobb:D. Monnyuk ez a problem főleg tele alatt jelentkezik, ha teszem azt baalwalk van, akkor azért annyira nem rossz az a max. block, de éppen anélkül is menne a dolog, magas fhr-el...

Itemek szempontjából a bonemancer legfontosabb tulajdonsága az fcr. Minimum 75% kell ahhoz, hogy kellőképpen hatékonyak legyünk, de persze a 125% az igazi. Ennek érdekében érdemes bizonyos kompromisszumokat is kötni.

Kísérőnek Act2 nm defensive csicsó a javallott a HF miatt, Insight rw, ethereal Shaftstop, Vampire Gaze: nincs vita! :) Vigyázni Diablónál, sok monszta castol IM-et, ez esetben a csicsó még normalon is agyonüti magát 1-2 ütésből

Játékstratégia:

Városban cast: BA és CG, csicsó kezéből Insightot kivenni-visszatenni (ekkor automatikusan bekapcsol az aura, nem kell rá várni), aztán indulás! Első szörnycsoportulásnál spear, ha az első meghalt, akkor AD+CE. MINDENKI MEGDÖGLIK!:D igény szerint pár revive, utána mindent tovább ugyanígy. Extra fast/brutál bossok ellen esetleg BP vagy DC. Egyszerű, ugye?:)

zenton mondja:

A HC versenyes (és az utáni) tapasztalat alapján:
Egyetértek azzal, ami az Arreat Summiton le van írva: bonernek a Spiritet és a Speart is kell maxolni. És csak Synre kell gyúrni, meg CG helyett FG.
Hogy hogyan lehet akkor haladni vele? A válasz egyszerű :) :
- a skillek elosztása ebben fontos szerepet játszik:
20 Spirit, 20 Spear, 20 BP, 20 BW, 20 Teeth, 1 BA, FG-ig és SR-ig és ezekre 1 pont (összesen: 6 pont), utána tetszőleges átokra, ami mindenképp taktikai!!-> Confuse/Terror/Decrep. Ezek külön taktikát jelentenk!
- Confuse: ha a dögökre adjuk, nagy gond nincs, nyugodtan mehet Spirit az életben maradtra/elkószálókra, Bossok ellen meg úgyis az kell, ha meg nagyon akadékoskodik, Prison és Spear.
- Terror: hihtetlen taktikázást igényel, Decrep-pel vagy Confuseval együtt megy. Ha Confuse, akkor összeterelésre használjuk, ha DC, akkor az elkergetésre használjuk. Vagy pedig pályahatárnál befalazzuk őket.
- Decrep: először a kiszemelt csoport legközelebbi tagjaira rádobjuk. Eztán váltás Wallra, és a szörny és magunk közé tesszük. Amíg megpróbálják megkerülni, Spear, ha átértek, Spirit. Kombó lehetőség még, h amikor átértek, Terror, és elindítani a Spiritet, úgyis befordul a kanyarban... :)


Battle-Neten:
Strength: alap
Dexterity: lásd a leírást!
Vitality: minél többet
Energy: alap

Single-ben:
Strength: cuccokhoz (~100)
Dexterity: lásd a leírást!
Vitality: minél többet
Energy: alap, vagy egy kevéske

Ideális viselet bonemancerek számára:
- szögletes zárójelben a tárgyhoz szükséges Strength, illetve karakterszint -

Harlequin Crest Shako [50,62] - +skillek, life, mana, damred, mf
Skin of the Vipermagi Serpentskin Armor [43,29] - +skill, mdamred, fcr, allres
Boneshade Lich Wand [25,79] - +skillek, fcr
(vagy White rúnaszavas wand - +skillek, fcr)
Trang-Oul's Claws Heavy Bracers [58,45] - +skillek, fcr, cold res
Amulet: +3 to P&B, rare vagy crafted +str, +mana, +allres
Homunculus Heirophant Trophy [58,42] - +skillek, allres, mana, manareg
(vagy Spirit rúnaszavas pajzs - CSAK LADDEREN!)
Silkweave Mesh Boots [65,36] - frv, +mana
(vagy Waterwalk Sharkskin Boots [47,32] - +life, frv)
Arachnid Mesh Spiderweb Sash [50,80] - +skill, +mana, fcr, slows target
(vagy String of Ears Demonhide Sash [20,29] - damred, magic damred)
Stone of Jordan Ring [-,29] - +skillek, mana, manareg
(vagy Ravenfrost Ring [-,45] - cbf, +mana, absorb)